Utbildning

Utbildning

Kurs i Elektroniska papper

The Packaging Greenhouse och RISE Acreo arrangerar tillsammans en tvådagarskurs i elektroniska papper inom innovationsklustret Printed Electronics Arena (PEA) i Norrköping. Kursen som äger rum den 26-27 september, och är det första i sitt slag, ger deltagarna en bild av utmaningar och möjligheter med elektronik på papper och kartong.

Vid sidan av lektioner ges möjlighet till labbarbete, egen framställning av elektrokroma displayer, och demonstrationer i faciliteterna. Lektioner ges av personal på RISE Acreo, Linköpings universitet, och ThinFilm Electronics AB.

Målet med kursen är att ge deltagarna teoretiska och praktiska grundkunskaper inom området Elektroniska papper.

Målgruppen är ingenjörer och forskare inom pappers-, kartong-, förpacknings- och konverteringsindustrin med högskoleutbildning.

Innehåll

Utbildningen ger grundläggande och delvis fördjupande kunskaper i ämnet med bland annat:

 • ledande material och halvledande material
 • elektrokemiska celler på och i papper
 • sensorer på och i papper
 • substrat, funktionella tryckbläck, härdningstekniker och inkapsling
 • tryckta minnen, anti-counterfeitlösningar
 • hybridlösningar – kombinationer mellan tryckt och konventionell elektronik
 • energy harvesting och energilagringssystem
 • trådlös uppkoppling och antenner
 • montering av komponenter på papper och kartong
 • funktionella papper – papper som inte bara är substrat utan aktiva funktionella material

Laborationer

 • ledande skikt på kartong
 • tillverkning av elektrokroma displaypixlar på papper
 • mätning av ledningsförmåga.

Se ytterligare kursbeskrivning i bifogad PDF: Inbjudan utbildning Elektroniska Papper (PDF, 218 kB)

Kursledareär Mats Sandberg, RISE Acreo.
Kursvärdär Julia Törngren, The Packaging Greenhouse.

Kursavgiftenär 14 200 kr (exkl. moms). Grupprabatt vid tre eller fler deltagare från samma företag.

Gemensam kursmiddag om så önskas 500 kr.

 

Anmälan

Anmälan görs till Julia Törngren, julia.torngren@tpg.se.

Mer information

Julia Törngren, The Packaging Greenhouse
julia.torngren@tpg.se
+46 (0)73 020 3901

Det här är tryckt elektronik

Nya elektroniska material, som t.ex. elektriska ledare och halvledare i form av plast (polymerer), har gjort det möjligt att tillverka elektroniskt ”bläck”. Detta bläck kan användas för att rita elektroniska komponenter och kretsar på papper eller plast.
Processen kan automatiseras genom att använda skrivare (t.ex. bläckstråleskrivare) eller tryckpressar, vilket ger en process för massproduktion av elektronik kallad tryckt elektronik.

Stommen i den svenska satsningen på tryckt elektronik

Inom ramen för Printed Electronics Arena (PEA), finns tack vare anslag på ca 25 MSEK från Knut och Alice Wallenbergs fond nu Swedish Research Laboratory for Printed Electronics. Tillsammans utgör utrustningen inom PEA och det nya laboratoriet nu Europas modernaste anläggning för forskning och utveckling av framtidens produktion. Laboratoriet kommer att utgöra stommen i den svenska satsningen på tryckt elektronik..

Printed Electronics Arena Manufacturing

Printed Electonics Arena Manufacturing, PEA-Manufacturing är en testmiljö för utveckling och småskalig produktion av tryckt elektronik som drivs av forskningsinstitutet RISE Acreo.
PEA-Manufacturing invigdes i mitten av 2008 och har sedan dess arbetat med såväl entreprenörer som små och stora företag samt branschorganisationer. Forskningsresultat från Linköpings universitet och forskningsinstitutet Acreo driver utvecklingen i testmiljön framåt.

RISE Acreo

RISE Acreo erbjuder innovativa och värdeskapande ICT-lösningar – från idé till prototyp – för en hållbar tillväxt i näringsliv och samhälle. Vår styrka är hårdvara. Vi tillhandahåller spetskompetens inom digital kommunikation, Life science, miljöteknik och industriproduktion. RISE Acreo har 145 anställda i Kista, Göteborg, Norrköping och Hudiksvall. Acreo är en del av RISE Research Institutes of Sweden.

Linköpings universitet

Linköpings universitet (LiU) är ett av Sveriges större lärosäten och vi hör till dem som erbjuder flest utbildningsprogram med inriktning mot en profession, som läkare, lärare, civilekonom och civilingenjör. Vi bedriver forskning inom en mängd områden och här finns internationellt starka forskningsmiljöer inom till exempel nya material, IT och handikappvetenskap.

Kontakta oss. Idag.

Är du nyfiken på tryckt elektronik och hur du kan använda det i din verksamhet? Har du en idé där du tror att tryckt elektronik kan vara lösningen? Eller behöver du hitta ett sätt att spara pengar i din produktion av elektroniska komponenter? Kontakta oss så diskuterar vi vidare.

Printed Electronics Arena
RISE Acreo
Box 787
601 17 Norrköping

Besöksadress: Bredgatan 33, Norrköping
Telefon: 072-245 46 74

Partners & Sponsorer: